Selmat Hari Raya Aidiladha 2011

To all muslim people that read this post… saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha.. dan ingatlah setiap pengorbanan itu ade balasan dari Nya yang Esa..

Maka kerjkanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata dan sembelihlah korban sebagai bersyukur. (Surah Al-Kautsar ayat 2)

Daging dan darah binatang korban atau hadiah tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yan sampai kepadaNya ialah amal yang ikhlas berdasarkan taqwa dari kamu. (Surah Al-Haj ayat 37)

Aku diperintahkan dengan menyembelih korban itu dan ia adalah sunat ke atas kamu. (Hadis riwayat Tirmidzi)

Ari Lasso - Hampa

Nothing much to said…..



Hampa
Kupejamkan mata ini
Mencoba tuk melupakan
Segala kenangan indah
Tentang dirimu tentang mimpiku

PLSQL - New Project On Go...

Started before raya until tak tahu bila... i will swim with PLSQL.. new programming language that i need to learn.. nak dipendekkan ceritalah... this programming language dah takde orang guna dah.. i donno lah why this company still use this ancient languange.. but nice lah learn new thing but have alot issue jugak..
  1. No one want to teach me... i need to learn by myself... nak masuk training pun no training company ajar this type of language anymore
  2. Without knowledge i need to done this by following the stupid timeline..
  3. This is continues on legacy application for sure how they write the code using ancient way.. mesti banyak issue
  4. The document mcm suck.. requirement not gather good enough... letih lah aku lepas ni.. masuk keluar meeting

Nazareth - Love Hurts

enjoy...

Love wounds and mars, Any heart not tough or strong enough
I know a thing or two - I learned from you,I really learned a lot, really learned a lot
I know it isn't true, Love is just a lie made to make you blue



Love Hurts
Love hurts, Love scars, Love wounds and mars
Any heart not tough or strong enough
To take a lot of pain, take a lot of pain
Love is like a cloud, it holds a lot of rain
Love hurts, Ooo-oo Love hurts

KRU - Kita Bersaudara

Sedap lagu ni... like the lyric... nice

Kita Bersaudara
Biar adakalanya
Dia buat kau kecewa
Biar adakalanya
Dia buat kau gundah

Selamat Hari Raya 2011

8/30/2011
Pagi-pagi mak dah kejut... bangun sembahyang subuh.. jangan tido lepas tu pergi sembahyang raya... mak lambat lagi lah... sembahyang raya kul 8.30 pagi.. ah kau tu lepas subuh tido.. nanti terlajak pulak.. huhuhuhu.. my mom know what she doing... anyway gisembahyang raya tadi seperti biasa masjid pasti penuh... well every year i use the same trick supaya dapat sembahyang dalam masjid... and the trick still can be use.. even people not notice that they also can smell the trick under on his nose... maybe next year not my lucky day.. but not this this year... yang pasti..

raya tahun ni rasa kosong sedikit.. yelah orang yang selalu ada suddenly not around us this year.. terasa sedih didalam hati ni.. tapi apakan daya tuhan tahu apa yang dia lakukan.. anggap lah ini semua satu liku dalam hidup dan ia adalah ditakdirkan untuk kebaikan semua... cuma mampu mengingat dan sedekahkan salam dan doa semoga selamat didunia dan diakhirat...

raya tahun ni kopak sikit... banyak duit dan digunakan untuk prepare everything... yelah cuma aku je dalam umah ni berkerja jadi.. dan menjadi tanggungjawap lah untuk menangung segalanya.. but i feel happy that everything going like my mom plan... tapi aku betul-betul dah bankrup pada 1 syawal ni.. for sure kalau my niece atau nephew mintak duit... sure cakap takde duit.. dah itu kenyataan nye... nak cakap apa pun cakap lah.. dah memang POKAI ni.. hahahahaha.. credit card is my life after this....

anyway banyak nak cerita tapi memandangkan i'm type this entry pada masa yang sangat-sangat tak sesuai jadi i need make it short and fast.. nak gi kubur lepas ni... then visit my uncle and auntie house.. petang ade sedozen kawan nak datang beraya dah awal-awal bagitahu.. letih semalam pun tak hilang lagi... mahu pengsan aku malam nanti ni... hahaha..

for the last selamat hari raya.. from the bottom of my heart.. saya nak mintak maaf kepada semua yang ada saya buat salah atau yang menganggu perasaan atau dosa saya kepada anda.. memang manusia tidak akan lari dari kesalahan dan bergitu juga saya manusia yang hina ini.... semoga dihari yang mulia ini... memberi sinaran baru kepada semua.. dan moga kita bertemu lagi dihari yang sama tahun hadapan... amin....


Mentera - Benggang

lagu yang.... banyak kenangan ni.. sampai sekarang... adoi...




Benggang
Pintu sepiku yang bertahun terkunci
Terpaksa aku bukakan perlahan-lahan
Kerana ku khuatir, bisikan yang berbalah
Denganku seharian, akan menenggelamkan
Keakuan... aaa... aaa

My 2nd Stevia Project… The 44th day..

8/10/2011

Assalamuaikum.. thanks to god that i still life and healthy to write a progress on my 2nd stevia project.. as usual nothing much that i done on my project same as usual.. siram dan check the tree…

Saya akan mulakan pembenihan tidak lama lagi memandangkan pokok dah terlalu panjang.. sehingga mencapai betis saya.. huhuhuhu… (tengok gambar dibawah).. semua keperluan pembenihan telah dibeli dan hanya tinggal tempat pembenihan jer.. we see how it will happen.. FYI i just experiment ok.. don't aspect more from me.. enjoy the latest picture from my sweet small kebun below..

Goo Goo Dolls - Iris

I like this song very very very much... City Of Angels



Iris
And I'd give up forever to touch you
Cuz I know that you feel me somehow
You're the closest to heaven that I'll ever be
And I don't want to go home right now

To'ki - Hampa

Lagu yang sesuai ni...



Hampa
Ku ditinggal senja
Malam menghampiri
Sendiri ku dalam menanti
Segera oh angin sampaikan rinduku
Terlupakah kau pada janjimu

The Art Company (Remix by DJ Freedom) - Susanna

best-best.. lama dah tak layan lagu ni… huhuhu



Susanna
We sit together on the sofa
With the music way down low
I waited so long for this moment
It's hard to think it's really so
The door is locked there's no one home
They've all gone out we're all alone

Kangen Band - Tentang Aku, Engkau dan Dia (Usai Sudah)

Usai Sudah...





Tentang Aku, Engkau dan Dia
Selayakkah engkau tahu
Betapa ku mencintaimu
Kau terangkanku dari mimpi burukku

Vios Ku Kemalangan….

Sangat terluka.. apabila melihat kereta ku dilanggar.. apa punya orang lah melanggar kereta kesayangan ku… then lari.. sedih sangat.. :(… orang pegi subang nak discuss pasal project then lain pulak lak jadi nya… dah lah project pun tak ade keputusan kene langgar lak kereta ku ini.. apalah nasib bulan-bulan baik ni.. maybe ade hikmah kot.. nak kene pada pagi ni…

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi meneman sampai aku selasai urusan dengan bapak p0lisi.. anyway tinggal sesiatan jer.. then baru tahu keputusan aku boleh claim insurans orang yang melanggar tu ke tak.. sabar je lah… kepada pemilik kereta WLS 5401 serah lah diri… sebelum terlambat… patah lah kaki ku kalau masuk workshop… tengok lah gambar di bawah.. sedihhhhhh :(

Letto - Ruang Rindu

another one...



Ruang Rindu
Di daun yang ikut mengalir lembut
Terbawa sungai ke ujung mata
Dan aku mulai takut terbawa cinta
Menghirup rindu yang sesakkan dada

Ello - Benci Tapi Rindu

miss.. but me "bertepuk sebelah tanggan"...



Benci Tapi Rindu
Bukan hanya sekedar penghibur
Diriku ini sayang
Bukan hanya sekedar pelepas
Rindumu oh sayang

Sheila On 7 - Kita

Lama dah tak layan lagu ni… still remember old school day.. huhuhuhu… sweet as gula stevia…




Kita
Disaat kita bersama, diwaktu kita tertawa menangis merenung, oleh cinta
Kau coba hapuskan rasa, rasa dimana kau melayang jauh dari jiwaku, juga
Mimpiku
Biarlah biarlah, hariku dan harimu
Terbelenggu satu oleh ucapan manismu

My 2nd Stevia Project… The 32th day..

8/3/2011

Ok update for hari yang 32... sama je rutin yang dilakukan... menyiram dah check pokok... ade lagi ayam buat noda... 2 pokok patah dan 1 pokok mati.. memang nak kene buat rendang ni.. cuma tak nampak jer ayam mana satu.. nanti nak pasang CCTV lah senang.. errrrrrrrrrrrrr geram ni...

Bulan puasa ni mcm slow jer dgn stevia.. huhuu.. sepatut nye time ni lah i should focus on stevia.. but balik jer dah petang.. then emak pasti suruh gi bazar ramandhan beli kuih.. mana lah sempat nak tengok2 pokok... tapi i tetap siram pokok tu..

One Of My Reason.. I Hate...

entahlah... let bygone be bygone... just knowing the correct cause u want to support..



Kelebihan-Kelebihan Solat Sunat Tarawih Dalam Bulan Ramadhan.

Dalil
Rasulullah S.A.W. sangat menggalakkan sembahyang Tarawih. Abu Hurairah berkata; “Rasulullah S.A.W. sangat menggalakkan sembahyang tarawih sekali pun beliau tidak mewajibkannya.” Beliau bersabda: “Sesiapa yang mengerjakan Qiyamu Ramadan semata-mata kerana iman dan mengharap ganjaran dari Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang lampau.” Qiyamu Ramadan ialah menghidupkan malamnya dengan mengerjakan sembahyang.

Aisyah r.a. berkata; “Rasulullah s.a.w mengerjakan sembahyang tarawih di masjid, kemudian ramai sahabat-sahabat yang mengikutnya. Pada malam berikutnya baginda S.A.W. mengerjakannya lagi di masjid, sahabat-sahabat yang datang pun semakin ramai. Pada malam ketiga sahabat-sahabat berkumpul di masjd menunggu kedatangan Rasulullah S.A.W. tetapi beliau tidak hadir. Besok paginya Rasulullah berkata kepada mereka; “Sesungguhnya aku melihat sambutan kamu. Sebenarnya aku tidak datang pada malam itu hanya kerana takut sembahyang itu diwajibkan ke atas kamu.” Dan peristiwa itu terjadi pada bulan Ramadan.

Hukum
Hukum mengerjakan sembahyang tarawih adalah sunat muakkad (sunat yang sangat dituntut) bagi dikerjakan oleh orang-orang Islam lelaki dan perempuan pada tiap-tiap malam bulan Ramadan sama ada secara berseorangan atau berjemaah. Sembahyang tarawikh lebih afdal dikerjakan secara berjemaah di masjid, sebagaimana yang telah dilakukan oleh Rasulullah S.A.W.

Happy Birthday To Me...

Yesterday my birthday.. happy birthday to me.. 29 year old dah.... huhuhuu.. statistic untuk birthday tahun ni ialah..

ini semua yang wish...

Facebook wall post: 178
Facebook private message: 17
SMS: 9
Call: 3
WhatsApp SMS: 4
E-mail: 1
Face to Face wish: 5

ok now sekarang about yang belanja makan for this year..

pagi 2nd August: 2 (mcDonald & Baba Nyonya Ikan Bakar)
malam 2nd August: 1 (Cafe Apokalis)
pending dinner or lunch: 4 (lunch lepas puasa)

for this year my birthday going well... kalau tak mcm last year.. budak2 pasti belanja karaoke.. menyanyi sampai lebam... this year i rasa more aman.. kalau tiap2 tahun mcm ni kan best.. kalau tak kene bagi speech lah.. menyanyi lah.. hahahahaha... i like more this year.. :)

for new age.. mesti ade resolution kan... yang pertama nak cari keje yang lebih bagus dan lebih mencabar lagi... maybe go to CMMI level 5 company... kita tengok mcm mana.. and the second nak beli rumah.. tak kisah lah rumah flat pun janji ade rumah... need to make investment in real estate...

Sheila On 7 - Dan

Add new.. maybe i should create playlist for all my video.. nice song.. :)



Dan
Dan
Bila esok datang kembali
Seperti sedia kala
Di mana kau bisa bercanda

Uploading And Parsing An Excel Document Is Easier Than It Seems...

This article memang the best i never think that parse to excel sesenang ini... wow lucky i found this article... should share with other... hope will help you all on daily works that require to exact data to excel...

The First Day On Ramadan...

Sejuk... office mcm fridge.. beku.. tak tahu nak ckp mcm mana... bosan takde keje nak buat... mengantuk.. bukan nak cerita tapi BOSAN...  adus.. semalam download cerita Awek Aku Pontianak.. best cerita dia kelakar... walaupun mengarut but nice...

Ok hari ni the first day puasa.. excited but lapar tu ade lah... tapi yang tak tahan.. oksigen tu... rindu gila... hahaha.. lepas ni berhenti lah merokok... but cannot.. i try a million time but still cannot.. donno what to do anymore... SEJUKKKKKKKKKKK... office ni... adui.. sweater tak bawak lak tu...

Selamat Berpuasa...

Kembang Melati Sungguh Lah Indah...
Di Tengah Taman Jadi Hiasan...
Harum Ramadhan, Tercium sudah...
Salah Dan Khilaf, mohon dimaafkan..!!

Makan Roti sambil Berlari, Bersihkan Hati, Sucikan Diri...!!
Bunga Terangkai, Terikat Tali...
Lama Di pandang, indah sekali...
Biarpun Rhamadhan 1 hari lagi,, Moga" Ku jadi oRang Ptama,Yang Ngucapan Mohon Maaf setuLus hati..!!






SELAMAT BERPUASA.. SEMOGA AMAL IBADAH DITERIMA OLEH ALLAH S.W.T… AMIN

Arahan Dari Boss...

Today my father.. emm… asking me to accept the offer from PASS Zone Ras@h… To be truth i don't want to get involved into politic seriously.. for support the cause yes i like.. but not to have a high level position.. berat tu tugas Pengarah IT for parl|men.. a lot people and work need to be manage… i don't think that i can divide my daily work for this task.. but what can i said…

Yes i know the blood inside me… descending on politic inheritance…. hahaha… but i don't like politics.. but sure i will help the cause.. i know that their choose me because my knowledge in IT.. but tak semestinya i cannot help them… every term on poll i will be the person that manage on IT war counterpart…

My 2nd Stevia Project… The 28th day..

Assalamualaikum… it's been so long i not updating on my 2nd stevia project.. alot thing happen.. and i busy on my work… but it not mean that i forget about my stevia.. as usual i doing the same thing on my stevia nothing special… tetapi ade juga yang berita tak baik seperti the chicken ruin my stevia sampai patah2 pucuk nya.. dah ade juga pokok yang mati tak tahu kenapa.. emm cannot find the root cause..

Biasalah dugaan.. just take the caution lah.. i cannot find the baja lagi.. but the tree a grow well… below i share the latest picture on my stevia project…

Stevie Wonder - We Can Work It Out

Although the original singer is The Beatles but i like more Stevia Wonder version it's more funky music.. i love the song writer it's my favourite song writer Paul McCartney and John Lenon.. Enjoy





We Can Work It Out
Verse #1

Try to see it my way,
Do I have to keep on talking till I can't go on?
While you see it your way,
Run the risk of knowing that our love may soon be gone.

Cool gadget in my blog...

short post… have implement cool gadget… please highlight any word in my blog… and you will see something educate will appear… have a nice day.. chill… :)

P/S: "Learn More"

News From State... And The Future Project..

Alah... bad news no luck.. currently US on summer... jadi semua stock for seed disimpan didalam gudang.. jadi John cannot buy the seed for me.. alah kecewa nye... emmm.. maybe takde rezeki kot... takpe lah.. just call other friend can help me buy the seed.. anyway.. first stop doing research untuk pembenihan... maybe later when i have the seed that i want to plant i will continue my research back.. for now better i continue focus with my daily work and project..

I also plan to plant chili.. still waiting my cousin get the seed from jabatan pertanian... this project i think have potential to get profit.. we see how.. if  everything doing well i will usahakan tanah at my dusun behind my auntie house.. that place suitable untuk tanam chili.. yelah chili require alot humidity jadi because the land near river.. means water is not an issue... maybe lepas raya i will start plan it properly...

Rio - Layu Dihujung Mekar

Add new video collection…




Layu Dihujung Mekar
Haruskah ku terus melayani perasaan
Meski pun ku tahu itu hanyalah khayalan

Sifat Yang Perlu Dihindari..

Seorang kawan memberi satu link yang menarik untuk saya baca semasa chat dgn beliau… dan saya berasa i should put in here so i can remember this.. and share among of you…

10 sifat yang perlu kita hindari:

  1. Sifat sombong dan angkuh
  2. Sifat bakhil dan kedekut
  3. Sifat takbur dan bongkak
  4. Sifat khianat
  5. Sifat tidak suka menerima ilmu dan nasihat
  6. Sifat hasad dengki
  7. Sifat suka meremehkan orang lain
  8. Sifat ujub atau bangga diri
  9. Sifat suka berangan-angan
  10. Sifat buruk sangka

Pembenihan Organik Siri-2

Hari ni.. pegi office duduk sekejap then kepala sakit.. call bos nak mintak cuti.. tak sangka dia approve.. hihihi… because i have a lot time today.. i will continue my write about pembenihan organik….

for this second series i will talk about humidity on your plant… keadaan suhu dan udara untuk your tree is very important.. ini menentukan pembenihan yang sempurna..

bagi pembenihan yang sempurna we need to make sure air flow with the good humidity.. kita hendak lah memastikan humidity is high and benih/cutting mempunyai air yang cukup… the simple way is membalut tapak semaian dengan plastik.. contohnya dibawah..

My Personal Apologize

Maybe it's not best way to share my personal story in here… but sometimes when we want to appreciate someone… people miss understood…. i'm really sorry if what i write hurt your feeling.. and disturbing your life... i will remove the entry… yes it's true sometime i make a mistake and i cannot see that… i a normal human being that life in normal live… make mistake and do mistake… i'm learn from it.. and try to improve it by not doing the same mistake.. i will focus on computer, gardening and my project after this...

Sorry again and thanks….

A Visit From A Best Friend..

Thanks to yunos coming visit me today… nice to share with you...

Doa Semasa Menanam Tumbuhan

Baca lah doa ini semasa ingin memulakan penanaman tumbuhan anda, insyallah diberkat oleh Allah. AMIN
  1. Genggamkan/pegang anak benih didalam tangan
  2. بسم الله الرحمن الرحيم
    Bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm
  3. أَأَنْتُمْ تَزْرَعُونَهُ أَمْ نَحْنُ الزَّارِعُونَ‏.
    A antum tazra`ûnahu am nahnuz zâri`ûn.
    Apakah kamu yang menumbuhkannya atau Kami yang menumbuhkannya?
  4. Kemudian membaca doa berikut:
    اَللَّهُمَّ اجْعَلْهُ حَرْثًا مُبَارَكًا، وَارْزُقْنَا فِيْهِ السَّلاَمَةَ وَالتَّمَامَ، وَاجْعَلْهُ حَبًّا مُتَرَاكِبًا، وَلاَ تَحْرِمْنِي خَيْرَ مَا أَبْتَغِي، وَلاَ تَفُتَّنِي بِمَا مَتَّعْتَنِي بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِهِ الطَّيِّبِيْنَ الطَّاهِرِيْنَ.
    Allâhummaj`alhu hartsan mubârakan, warzuqnâ fîhis salâmata wat-tamam, waj`alhu habban mutarâkibâ, walâ tahrimnî khayra mâ abtaghî, walâ tafuttanî bimâ matta`tanî bihaqqi Muhammadin wa âlihith thayyibînath thâhirîn.

    Ya Allah, jadikan benih ini menghasilkan pertanian yang penuh berkah, karuniakan kepada kami dalam pertanian ini keselamatan dan kesempurnaan. Jadikan benih ini keberhasilan yang melimpah. Jangan halangi aku dari kebaikan yang aku harapkan, dan jangan binasakan aku karena hasil yang menyenangkan, dengan hak Muhammad dan keluarganya yang baik dan suci.
  5. Kemudian taburlah atau tanamlah benih yang ada dalam genggaman tanganmu itu, insya Allah, tanamanmu akan berhasil.

Pembenihan Organik Siri-1

Assalamualaikum...
Kerana dah pesan dengan John beli biji benih untuk Lavender dan Rosemary dari US jadi bagi persiapan I should know the correct way buat pembenihan anak pokok dari biji. Harap-harap John buy a good seed lah.. because my enthusiasm membuak-buak doing this project...

As usual untuk pembenihan bende yang penting ialah tanah, place and pot (place where we plant the seed) tak semestinya pot.. I have being reading a lot article about this and found out a lot of method we can seeding... tapi yang paling penting ialah element on your soil...

Terdapat bebagai jenis tanah yang ade didunia ni... but the thing is adakah ia sesuai untuk pembenihan.. kebanyakan orang selalunya gagal memilih tanah yang sesuai bagi pembenihan menyebabkan seed tidak dapat mencentas dengan sempurna atau tidak bercantas.. jadi permilihan tanah yang sesuai bagi pembenihan adalah crucial.. banyak aspek yang perlu di pertimbangkan seperti jenis tanaman, tempoh masa pembenihan, cuaca, udara, pengaliran dan keadaan tempat tanaman... jadi sebab it i need to being aware about everthing.. lagi pun bukan senang nak dapat seed-seed tu...

My 2nd Stevia Project… The 15th day..

Nothing much.. same activity i done siram dan check all my tree… ade berita gembira dan kecewa about the tree… dan ade sedikit kesal with my friend.. lain yang I harapkan lain yang dihidangkan.. hope John bring a good news lah from US… maybe this will mengubati luka ni… seriously i damn hampa whit that attitude… it's like bone-fire or firecracker... anyway enjoy below picture…

Search - Mentari Merah Di Ufuk Timur

part yang aku suka.... Lemas dalam rindu.... Tenggelam dalam tangisan


Mentari Merah Di Ufuk Timur
Ada yang tertinggal
Setelah terbenam Mentari
Ada yang tertinggal
Setelah kering air di kali

My 2nd Stevia Project… The 11th day..

So long that I not update my blog about stevia... bukan apa sejak satu dua tiga empat hari ni busy sikit with my office work.. alot pending task i need settle up first.. of course i need to make this first priority because itu lah my periuk nasi... anyway the truth is i not forget about my stevia tree everyday i siram.. morning and evening..

but the thing is my enemy keep doing something to my tree... tu yang kecewa sikit... tu... now dah 3 pokok i patah disebabkan ayam durjana.. seriously if i know which chicken that crack my tree i will buat dia jadi rendang takpun masak lemak cili api.... my pavarot food..

i also doing some research about stevia project ni... this include the marketing and opportunity that i can benefit from stevia... kerana bende ni baru jadi agak susah untuk dimarketkan.. you need to know the market share in malaysia about stevia.. as what i know there are many company had been involved in stevia but most of them are selling stevia product not plant it.. all raw materiel being imported from china or thailand.. this is because stevia extract more cheaper there then here... we all know that cost of labour over there more cheaper compare to malaysia but we know that the quality of product from china or thailand is below par compare from malaysia... jadi kalau kita nak bersaing dengan china or thailand product... kita hendaklah mementingkan kualiti product yang kita keluarkan..

Install Microsoft Windows Application On MacOSX

Seems like everything nowadays have solution… Now no need me to install dual boot operating system in my Apple machine.. just need to install 3rd application on my Mac then i can use both mac and windows application on my white Apple macbook.. hihihii.. i just terpikir nak beli desktop.. kalau macam ni i should buy iMac… anyway the application call crossweavers.. nice apps that will tweak MacOSX can read .exe binary file… this the link if you want to found out more…http://www.codeweavers.com/

Chris Vadham - Hanya Nyanyian Dalam Sepi

Sepi = Kosong....




Hanya Nyanyian Dalam Sepi

Jangan kau hujani dengan pertanyaan
Kerna pasti akan mengecewakan
Fahamilah pengertianku ini
Setiap insan punya perasaan

Ukay's - Bila Diri Disayangi

Memahami hidup ini... hanya ini sahaja yang mampu dilakukan...


Bila Diri Disayangi
Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu

Ukay's - Kita Akan Di Jemput Pulang

Sesungguh hati ini tidak menentu.... dengan lagu bergini lah hati, jiwa dan perasaan tenteram.. semoga semua selamat...



Kita Akan Dijemput
Di dalam hidup kita seharian
Ada persamaan inginan
Mencari harta sebanyak mana
Masa terdaya

Gingerbread - Ku Cari Damai Di Hati

Enjoy this song…. :)

Ku Cari Damai Di Hati
Mengapa kau tergamak sungguh
Memperdaya harapan ini
Tunas kasih yang aku semai
Racun berbisa yang kau sirami

My 2nd Stevia Project… The 6th day..

Agak marah hari ini… ayam-ayam mak i telah menjadi musuh ketat i kini… siut jer 2 pokok stevia patah disebab ayam durjana… nantilah sekali lagi dia buat pasti jadi rendang lah ayam tu.. my favorites food tu… hahaha.. takpelah nanti i will pasang net kat area my bed… anyway today takde buat apa-apa cuma siram dan check pokok… banyak masa teman my friend pegi nursery beli dan siapkan kebun stevia dia lak… hihihi.. seems like they also like to try something new… jadi sebagai kawan bantulah apa yang patut… below image that being taken on my friend stevia bed project… enjoy

MacOSX Print Screen

There are few ways to do screen capture in Mac OS X.
Follow the steps below and you will be able to do a screen capture in Mac OS X.
  1. Switch to the screen that you wan to to do screen capture
  2. Hold down Apple key ⌘ + Shift + 3 and release all
  3. then use your mouse to click on the screen
  4. Done. You will see a picture file in at your desktop. That’s the screen capture picture.

3D Plan/Modeling Untuk Tapak Semaian

Hihihi.. because takde bende nak buat.. meeting pun takde malam ni.. jadi gunakan masa terluang tu nak buat sesuatu for my stevia project… jadi untuk menyenangkan kerja dan calculate budjet for tapak semaian.. terpikirlah nak buat 3d modeling untuk tapak semaian.. lama dah tak buat-buat keje modeling ni… jadi because semangat tu membuak-buak diteruskan jua.. tapi selalunya tak lama bende camni.. hihihihi.. but why not tryingkan… tapi belum siap sepenuhnya… sebab mata dah terkebil-kebil.. below adalah hasil kerja untuk hari ini untuk 3D modeling for tapak semaian.. enjoy…

My 2nd Stevia Project… The 5th day..

Today same like yesterday.. not much i'm doing… siram pun tak sebab petang tadi baru hujan.. just balek-balek pokok.. yang sadisnye ade 3 pokok layu.. mungkin tak cukup matahari kot… but maybe ok tommorow.. just pray that everything going to fine.. nothing much to said below picture taking petang tadi..

1st tree :(

My 2nd Stevia Project… The 4th day..

Ok for today nothing much i'm doing dengan pokok… hari ini busy sikit dengan kerja kat office.. well ade deployment for two application.. because i'm the coordinator for that deployment means i need to make sure everything being deploy like what i mention on deployment document… opss.. ok let talk about the tree.. hari ni cuma membelek2 semua pokok… alhamdulilah semua sihat kecuali 1 pokok jer yang mati.. apakan daya kan sebab the tree cannot suit with the new environment.. just see below picture…

Alah tak nampak kan…actually ade 1 tree dah kering/death.. i'm trying to save but takdir penentu segalanya.. just redha

Hati...

emmm..... didalam badan manusia ade segumpal darah yang menentukan segala-gala nya iaitu hati.. banyak boleh dikatakan pasal hati... ia berkait-kait... lumrah manusia mempunyai hati yang lemah... hanya dengan kekuatan iman dapat mengkuatkan hati ini.. kalau masalah hati dan cinta lagi lah susah... ade yang membawa kematian... sebab iman tak kuat... anyway i not talking about love or what..just to share with you all about jenis-jenis hati ini.... ade 3 jenis hati hati bersih, hati sakit dan hati mati.. biar saya terangkan jenis hati ini...

My 2nd Stevia Project… The 3rd day..

Nothing much I do today… just siram dan check the tree… seems more then 10 tree masih layu.. maybe it's take time for them to suit with new environment.. anyway just pray that everything going to be good.. :) enjoy image below that i take this afternoon…

Open New Window...

I found that in my blog.. every time you click "Read More" it will open new window.. and i feel this causing irritation.. jadi i fix this by remove target="_blank" in my template.. maybe now it's not so annoying lah.. i hope so…

Bye...

My 2nd Stevia Project… The 2nd day..

Ok today not much i'm doing just buat tempat compost.… create a organic fertilizer for my tree katanya… i using grass that I got when I clean my family yard… lepas tu I letakkan in one compound.. jadi process pereputan akan belaku menghasil compost.. what I know it's take around 3 or 6 month depend on the process… semulajadi katakan… but we can quicker the process using some chemical.. but it's will not become compost.. coz compost it's semulajadi…

This only experiment for my own use… jadi we see how and what will happen.. for my tree.. seems like everything growing well but we cannot said anything because it's to early.. some of the tree macam layu jer… but like I already said it's to early…

Doa Memohon Rezeki Menurut Al-Quran

Bende ni penting jadi supaya tak hilang diabadikan didalam blog nanti boleh refer dan amalkan...

Berikut ini amalan-amalan atau doa agar dimudahkan jodoh dan rezeki oleh Allah SWT. Kutipan berikut ini penulis ambil dari website Habib Munzir Al Musawwa.

Membuat Baja Semburan Organik

Syok melayan article cara menanam stevia dapat pulak bende lain… but it's interesting lah.. bagaimana kita nak buat baja air organik… emmm.. this maybe good for make the stevia more sweetener and make the tree become more buncit.. hihihihi… anyway malas nak translate just read part of that article yang menerangkan bagaimana nak buat compost tea…

Making compost tea is easy, all you need to do is get a big container and put some organic matters, compost and if possible add chicken manure. Fill it up with water and stir it up, remember that you have to stir it everyday to achieve good results, aeration is important part of the process so if you have some free time stir the prepared water and organic matter. You will have to continue doing this for about a week or more, compost tea is used by spraying it into the leaves of your vegetables and since it is full of organic matters you will have to strain it first into a cloth or cheesecloth before you put the liquid into sprayer, be advised that pure compost tea can be harmful to the leaves so mix it with one part of compost tea to ten parts of water so it will beneficial as foliar fertilizer.

My 2nd Stevia Project… The 1st day..

Today i'm done plant 100+ stevia tree for my second trial on plant stevia… hihihihi.. the second kan… bukan apa cuma yang pertama tu tak tahu kenapa tak menjadi… now trying start new one… hope this one menjadilah… anyway special thanks to friend memberi tunjuk ajar dan memberi benih yang bagus for me… walaupun she is busy girl…. i'm appreciate what you give to me…

Ok for hari pertama… cuma memindahkan dari tray pembenihan to my bed… tak susah keje dia cuma kene mengembur tanah dan menyusun batu. Tanah yang digunakan ialah tanah campuran yang boleh didapati di nursery. This what the conversation when i ask the uncle yang jual tanah tu.. "Apa tanah sesuai uncle"… "Mahu tanam apa".. "Stevia"… "Stevia??".. "Pokok gula"… "Orang suka guna tanah tua"… "Tanah tua??"… "Old soil ma.. bagus semua ada.. sudah campur semua"… "Oklah uncle beli 2 bag"… hihihi.. apalah uncle tu stevia pun tak tahu kata wat nursery… anyway i using the old soil.. no smell.. means it's good… yelah ade jugak survey dulu tanah-tanah ni.. ade yang berbau… maksud nye ade najis binatang lah tu.. eeeee… anyway yang ni tanah halal… hihihi..

Damasutra - Seribu Bayangan

Sesungguhnya kasih abadi hanya bersamaNya... dalam terang ia sembunyi... jalan pencarianya sungguh gelap dan mengharap diberikan sinar yang menyuluh kegelapan itu...



Seribu Bayangan
Kau masih menduga sehingga kini
Andai ku bersenda dengan teka teki
Seribu bayangan aku gambarkan
Masih lagi kau tak mengerti

Keindahan Alam Dan Kehidupan Kita

Alam ini adalah ciptaan yang tidak boleh dipikirkan akal manusia. Terlalu banyak keindahan yang dijadi oleh Nya. Kita sebagai hamba yang menumpang perlu menilai keindahan ini sebagai satu anugerah. Anugerah yang perlu dihargai oleh kita sebagai hamba Nya. Mari kita sama-sama menilai kata-kata dibawah bagi kita memahami keindahan alam ini dan kehidupan kita.

Satu darjah perbezaan, dan semuanya akan hancur. Renungkan perkara itu seketika... Komponen-komponen, formula-formula dan undang-undang alam ini yang tidak terbatas perlu cukup-cukup sepertimana mereka sekarang untuk membolehkan kamu wujud. Jikalau kamu ingin percaya yang semua itu belaku secara kebetulan, maka itu keputusan kamu. Namun, jikalau kamu boleh belajar untuk memecahkan ego kamu dan melihat dunia ini dengan penetapan minda yang betul... maka kita pasti akan menemui kebenaran yang paling bernilai.

Zabarjad - Karam

Pengertian yang amat perit bagi orang yang berpisah….. sesugguhnya tuhan tahu apa yang dirancangkan….

Karam
Dapatkah putik kan menjadi bunga
Kiranya cuaca sering gerhana
Dapatkah kasih bersemi selamanya
Ataupun aku harus berserah kepadaNya
Yang Maha Esa

Meet Uncle Hussain - Laguku Untukmu

Pagi tadi bawak kereta terdengar lagu ni.... lama dah tak layan.... mari sama-sama kita layan..



Laguku Untukmu
Tiada bintang
Dapat menerangkan hati yang telah dicelah
Bagaiku lumpuh tak mampu berdiri
Aku tetap begini
Takkan berubah kerna aku tetap aku
Dan lalu rindumu bukanlah aku

Damasutra - Sesat Dalam Rindu

One of my favorites song… love this song so much.. banyak pengertian dalam hidup ini… hope you also… kasihkan tuhan kita...




Sesat Dalam Rindu
Ku resah mencarimu dengan akal
Dengan bersama sifat-sifat pinjaman
Kau ku rasakan semakin menjauh
Tersesatlah aku dalam rindu mu

Menanam Lavender

Kerana seseorang aku menjadi minat berkebun... hihihihi jadi tak salah kita minat benda baru ia mengajar kita jadi seorang lagi bersabar dan berusaha... anyway one of my colleague ada bagi lavender seed to me and ask me to give a try.. jadi before i'm trying i need to understand how to plant it... dari membazir baca sorang-sorang why not sharing... below article that i take from about dot com... bagaimana hendak menanam lavender dialih bahasa for easy you a Malaysian Citizen to read...

Amazing Word Facts

The longest one-syllable word in the English language is "screeched."

"Dreamt" is the only English word that ends in the letters "mt".

Almonds are members of the peach family.

The symbol on the "pound" key (#) is called an octothorpe.

The dot over the letter 'i' is called a tittle.

Ingrown toenails are hereditary.

Jamilah Abu Bakar - Inginkan Kedamaian

Nak jer dengar lagu… syok lah music dan suara dia… so peace…



Inginkan Kedamaian

Oh Mengapakah Terjadi
Beza Kata Terus Bersengketa
Kasih Sayang Tiada Lagi
Sesama Kita Manusia

HTML 5 Senarai Tag

Ingin belajar HTML5, hihihih... takde masa lah nak buat tutorial... tengok senarai gambar bawah tu mengenai tag HTML5 semuanya jelas... tiada yang tak jelas... cara syntax tak berubah cuma ditambah dengan tag yang baru... kalau anda tahu HTML sure you well understand it easily.. be cool.. have a drink...

Hidup Programmer....!!!

Dah 4 tahun hidup sebagai programmer... mcm tak percaya jer.. ramai kawan2 dah bertukar arah dah taknak jadi programmer tak tahan katanya... betul aku pun mengakui.. tapi apakan daya itu jer yang aku tahu... takde bakat lain dah.. itu jer yang tuhan bagi terima lah seadanya mungkin ade yang terbaik kot... mcm2 dah berlaku dalam hidup sebagai programmer ni.. kalau setakat balik lewat tu perkara biasa lah... tak balik pun ade.. keje dari rumah.. hari raya kerja.. tido mimpi coding dan bermacam2 lah... tapi pergalaman tu yang memantangkan kita untuk menjadi lebih bagus... well what can we said kalau tuhan dah tentukan... tujuan tulis post sebab nak tunjuk cartoon bawah tu.. kartun hidup sebagai PROGRAMMER... enjoy...

Janganlah Putus Asa...

Seandainya terjadi sesuatu kepada kita jangan lah kita berputus asa, setiap kejadian yang belaku itu ada sebabnya. Anggap lah dugaan itu sebagai satu cabaran untuk kita menjadi lagi terbaik. Tiada salahnya kalau kita mencuba kerana semangat itu pasti mendatangkan hasil yang kita inginkan. Kuatkan semangat dan jadilah yang terbaik..... :) enjoy below video semangat seorang hamba yang tidak berputus asa...

Mayumi Itsuwa - Ribaibaru (Revival)

Dulu masa zaman U dan Poly suka layan lagu2 dari jepun.. layan utube tup tup jumpa lagu ni.. teringat kisah zaman dulu2... then enjoy lah.. ye...


Bahasa Melayu
Di dalam gerimis hujan ini aku mempercepatkan langkah
Seperti panahan kilat di waktu musim panas
dan begitulah cepatnya kehilangan cinta dua orang kekasih

Jamilah Abu Bakar - Kokoro No Tomo

Like her voice and attitude... she will have a good future... :)
p/s: malas nak translate ke bahasa melayu :p



When I stole the pain from you, that time
ANATA KARA KURUSHIMI O UBAETA SONO TOKI
The courage to live flowed inside of me too
WATASHI NIMO IKITEYUKU YUUKI GA WAITE KURU
Until I met you I was a lonely SASURAI-BITO(*)
ANATA TO DEAU MADE WA KODOKU NA SASURAI-BITO
Let me feel the warmth in your hand
SONO TE NO NUKUMORI O KANJI SASETE

Shaggy Dog - Hey Cantik

Khas untuk gadis cantik... hihihihi.. sesungguh keindahan itu ciptaan tuhan.. jadi hargailah ia... gunakan ia untuk jalan yang benar.. enjoy..



Satu hal yang paling kusuka dari dirimu
Adalah ketika ku pandang ke dua bola matamu
Tak bosan tak jemu-jemu dan ku pandang selalu
Di saat engkau dekat atau jauh

Sayang seribu sayang kau ada yang punya
Ku selalu bermimpi tuk bisa memilikimu

Ways – Warkah Buat Kekasih

Syok lak dengar lagu ni... jadi layan lah



Mencorak bintang menjadi kerongsang ku tak berdaya
Kerna nyata ku tak sehebat dia bermain kata
Memintal buih menjadi keranjang ku tak berdaya
Kerna aku tahu imaginasiku ada batasnya
Kekasih jangan pula engkau
Menolak warkah cintaku yang tak bermaya

My First Entry

Hi this just my first entry on this blog, don't aspect that I will write alot.

Thanks,
Nazrul