Uploading And Parsing An Excel Document Is Easier Than It Seems...

This article memang the best i never think that parse to excel sesenang ini... wow lucky i found this article... should share with other... hope will help you all on daily works that require to exact data to excel...

The First Day On Ramadan...

Sejuk... office mcm fridge.. beku.. tak tahu nak ckp mcm mana... bosan takde keje nak buat... mengantuk.. bukan nak cerita tapi BOSAN...  adus.. semalam download cerita Awek Aku Pontianak.. best cerita dia kelakar... walaupun mengarut but nice...

Ok hari ni the first day puasa.. excited but lapar tu ade lah... tapi yang tak tahan.. oksigen tu... rindu gila... hahaha.. lepas ni berhenti lah merokok... but cannot.. i try a million time but still cannot.. donno what to do anymore... SEJUKKKKKKKKKKK... office ni... adui.. sweater tak bawak lak tu...

Selamat Berpuasa...

Kembang Melati Sungguh Lah Indah...
Di Tengah Taman Jadi Hiasan...
Harum Ramadhan, Tercium sudah...
Salah Dan Khilaf, mohon dimaafkan..!!

Makan Roti sambil Berlari, Bersihkan Hati, Sucikan Diri...!!
Bunga Terangkai, Terikat Tali...
Lama Di pandang, indah sekali...
Biarpun Rhamadhan 1 hari lagi,, Moga" Ku jadi oRang Ptama,Yang Ngucapan Mohon Maaf setuLus hati..!!






SELAMAT BERPUASA.. SEMOGA AMAL IBADAH DITERIMA OLEH ALLAH S.W.T… AMIN

Arahan Dari Boss...

Today my father.. emm… asking me to accept the offer from PASS Zone Ras@h… To be truth i don't want to get involved into politic seriously.. for support the cause yes i like.. but not to have a high level position.. berat tu tugas Pengarah IT for parl|men.. a lot people and work need to be manage… i don't think that i can divide my daily work for this task.. but what can i said…

Yes i know the blood inside me… descending on politic inheritance…. hahaha… but i don't like politics.. but sure i will help the cause.. i know that their choose me because my knowledge in IT.. but tak semestinya i cannot help them… every term on poll i will be the person that manage on IT war counterpart…

My 2nd Stevia Project… The 28th day..

Assalamualaikum… it's been so long i not updating on my 2nd stevia project.. alot thing happen.. and i busy on my work… but it not mean that i forget about my stevia.. as usual i doing the same thing on my stevia nothing special… tetapi ade juga yang berita tak baik seperti the chicken ruin my stevia sampai patah2 pucuk nya.. dah ade juga pokok yang mati tak tahu kenapa.. emm cannot find the root cause..

Biasalah dugaan.. just take the caution lah.. i cannot find the baja lagi.. but the tree a grow well… below i share the latest picture on my stevia project…

Stevie Wonder - We Can Work It Out

Although the original singer is The Beatles but i like more Stevia Wonder version it's more funky music.. i love the song writer it's my favourite song writer Paul McCartney and John Lenon.. Enjoy





We Can Work It Out
Verse #1

Try to see it my way,
Do I have to keep on talking till I can't go on?
While you see it your way,
Run the risk of knowing that our love may soon be gone.

Cool gadget in my blog...

short post… have implement cool gadget… please highlight any word in my blog… and you will see something educate will appear… have a nice day.. chill… :)

P/S: "Learn More"

News From State... And The Future Project..

Alah... bad news no luck.. currently US on summer... jadi semua stock for seed disimpan didalam gudang.. jadi John cannot buy the seed for me.. alah kecewa nye... emmm.. maybe takde rezeki kot... takpe lah.. just call other friend can help me buy the seed.. anyway.. first stop doing research untuk pembenihan... maybe later when i have the seed that i want to plant i will continue my research back.. for now better i continue focus with my daily work and project..

I also plan to plant chili.. still waiting my cousin get the seed from jabatan pertanian... this project i think have potential to get profit.. we see how.. if  everything doing well i will usahakan tanah at my dusun behind my auntie house.. that place suitable untuk tanam chili.. yelah chili require alot humidity jadi because the land near river.. means water is not an issue... maybe lepas raya i will start plan it properly...

Rio - Layu Dihujung Mekar

Add new video collection…




Layu Dihujung Mekar
Haruskah ku terus melayani perasaan
Meski pun ku tahu itu hanyalah khayalan

Sifat Yang Perlu Dihindari..

Seorang kawan memberi satu link yang menarik untuk saya baca semasa chat dgn beliau… dan saya berasa i should put in here so i can remember this.. and share among of you…

10 sifat yang perlu kita hindari:

  1. Sifat sombong dan angkuh
  2. Sifat bakhil dan kedekut
  3. Sifat takbur dan bongkak
  4. Sifat khianat
  5. Sifat tidak suka menerima ilmu dan nasihat
  6. Sifat hasad dengki
  7. Sifat suka meremehkan orang lain
  8. Sifat ujub atau bangga diri
  9. Sifat suka berangan-angan
  10. Sifat buruk sangka

Pembenihan Organik Siri-2

Hari ni.. pegi office duduk sekejap then kepala sakit.. call bos nak mintak cuti.. tak sangka dia approve.. hihihi… because i have a lot time today.. i will continue my write about pembenihan organik….

for this second series i will talk about humidity on your plant… keadaan suhu dan udara untuk your tree is very important.. ini menentukan pembenihan yang sempurna..

bagi pembenihan yang sempurna we need to make sure air flow with the good humidity.. kita hendak lah memastikan humidity is high and benih/cutting mempunyai air yang cukup… the simple way is membalut tapak semaian dengan plastik.. contohnya dibawah..

My Personal Apologize

Maybe it's not best way to share my personal story in here… but sometimes when we want to appreciate someone… people miss understood…. i'm really sorry if what i write hurt your feeling.. and disturbing your life... i will remove the entry… yes it's true sometime i make a mistake and i cannot see that… i a normal human being that life in normal live… make mistake and do mistake… i'm learn from it.. and try to improve it by not doing the same mistake.. i will focus on computer, gardening and my project after this...

Sorry again and thanks….

A Visit From A Best Friend..

Thanks to yunos coming visit me today… nice to share with you...

Doa Semasa Menanam Tumbuhan

Baca lah doa ini semasa ingin memulakan penanaman tumbuhan anda, insyallah diberkat oleh Allah. AMIN
  1. Genggamkan/pegang anak benih didalam tangan
  2. بسم الله الرحمن الرحيم
    Bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm
  3. أَأَنْتُمْ تَزْرَعُونَهُ أَمْ نَحْنُ الزَّارِعُونَ‏.
    A antum tazra`ûnahu am nahnuz zâri`ûn.
    Apakah kamu yang menumbuhkannya atau Kami yang menumbuhkannya?
  4. Kemudian membaca doa berikut:
    اَللَّهُمَّ اجْعَلْهُ حَرْثًا مُبَارَكًا، وَارْزُقْنَا فِيْهِ السَّلاَمَةَ وَالتَّمَامَ، وَاجْعَلْهُ حَبًّا مُتَرَاكِبًا، وَلاَ تَحْرِمْنِي خَيْرَ مَا أَبْتَغِي، وَلاَ تَفُتَّنِي بِمَا مَتَّعْتَنِي بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِهِ الطَّيِّبِيْنَ الطَّاهِرِيْنَ.
    Allâhummaj`alhu hartsan mubârakan, warzuqnâ fîhis salâmata wat-tamam, waj`alhu habban mutarâkibâ, walâ tahrimnî khayra mâ abtaghî, walâ tafuttanî bimâ matta`tanî bihaqqi Muhammadin wa âlihith thayyibînath thâhirîn.

    Ya Allah, jadikan benih ini menghasilkan pertanian yang penuh berkah, karuniakan kepada kami dalam pertanian ini keselamatan dan kesempurnaan. Jadikan benih ini keberhasilan yang melimpah. Jangan halangi aku dari kebaikan yang aku harapkan, dan jangan binasakan aku karena hasil yang menyenangkan, dengan hak Muhammad dan keluarganya yang baik dan suci.
  5. Kemudian taburlah atau tanamlah benih yang ada dalam genggaman tanganmu itu, insya Allah, tanamanmu akan berhasil.

Pembenihan Organik Siri-1

Assalamualaikum...
Kerana dah pesan dengan John beli biji benih untuk Lavender dan Rosemary dari US jadi bagi persiapan I should know the correct way buat pembenihan anak pokok dari biji. Harap-harap John buy a good seed lah.. because my enthusiasm membuak-buak doing this project...

As usual untuk pembenihan bende yang penting ialah tanah, place and pot (place where we plant the seed) tak semestinya pot.. I have being reading a lot article about this and found out a lot of method we can seeding... tapi yang paling penting ialah element on your soil...

Terdapat bebagai jenis tanah yang ade didunia ni... but the thing is adakah ia sesuai untuk pembenihan.. kebanyakan orang selalunya gagal memilih tanah yang sesuai bagi pembenihan menyebabkan seed tidak dapat mencentas dengan sempurna atau tidak bercantas.. jadi permilihan tanah yang sesuai bagi pembenihan adalah crucial.. banyak aspek yang perlu di pertimbangkan seperti jenis tanaman, tempoh masa pembenihan, cuaca, udara, pengaliran dan keadaan tempat tanaman... jadi sebab it i need to being aware about everthing.. lagi pun bukan senang nak dapat seed-seed tu...

My 2nd Stevia Project… The 15th day..

Nothing much.. same activity i done siram dan check all my tree… ade berita gembira dan kecewa about the tree… dan ade sedikit kesal with my friend.. lain yang I harapkan lain yang dihidangkan.. hope John bring a good news lah from US… maybe this will mengubati luka ni… seriously i damn hampa whit that attitude… it's like bone-fire or firecracker... anyway enjoy below picture…

Search - Mentari Merah Di Ufuk Timur

part yang aku suka.... Lemas dalam rindu.... Tenggelam dalam tangisan


Mentari Merah Di Ufuk Timur
Ada yang tertinggal
Setelah terbenam Mentari
Ada yang tertinggal
Setelah kering air di kali

My 2nd Stevia Project… The 11th day..

So long that I not update my blog about stevia... bukan apa sejak satu dua tiga empat hari ni busy sikit with my office work.. alot pending task i need settle up first.. of course i need to make this first priority because itu lah my periuk nasi... anyway the truth is i not forget about my stevia tree everyday i siram.. morning and evening..

but the thing is my enemy keep doing something to my tree... tu yang kecewa sikit... tu... now dah 3 pokok i patah disebabkan ayam durjana.. seriously if i know which chicken that crack my tree i will buat dia jadi rendang takpun masak lemak cili api.... my pavarot food..

i also doing some research about stevia project ni... this include the marketing and opportunity that i can benefit from stevia... kerana bende ni baru jadi agak susah untuk dimarketkan.. you need to know the market share in malaysia about stevia.. as what i know there are many company had been involved in stevia but most of them are selling stevia product not plant it.. all raw materiel being imported from china or thailand.. this is because stevia extract more cheaper there then here... we all know that cost of labour over there more cheaper compare to malaysia but we know that the quality of product from china or thailand is below par compare from malaysia... jadi kalau kita nak bersaing dengan china or thailand product... kita hendaklah mementingkan kualiti product yang kita keluarkan..

Install Microsoft Windows Application On MacOSX

Seems like everything nowadays have solution… Now no need me to install dual boot operating system in my Apple machine.. just need to install 3rd application on my Mac then i can use both mac and windows application on my white Apple macbook.. hihihii.. i just terpikir nak beli desktop.. kalau macam ni i should buy iMac… anyway the application call crossweavers.. nice apps that will tweak MacOSX can read .exe binary file… this the link if you want to found out more…http://www.codeweavers.com/

Chris Vadham - Hanya Nyanyian Dalam Sepi

Sepi = Kosong....




Hanya Nyanyian Dalam Sepi

Jangan kau hujani dengan pertanyaan
Kerna pasti akan mengecewakan
Fahamilah pengertianku ini
Setiap insan punya perasaan

Ukay's - Bila Diri Disayangi

Memahami hidup ini... hanya ini sahaja yang mampu dilakukan...


Bila Diri Disayangi
Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu

Ukay's - Kita Akan Di Jemput Pulang

Sesungguh hati ini tidak menentu.... dengan lagu bergini lah hati, jiwa dan perasaan tenteram.. semoga semua selamat...



Kita Akan Dijemput
Di dalam hidup kita seharian
Ada persamaan inginan
Mencari harta sebanyak mana
Masa terdaya

Gingerbread - Ku Cari Damai Di Hati

Enjoy this song…. :)

Ku Cari Damai Di Hati
Mengapa kau tergamak sungguh
Memperdaya harapan ini
Tunas kasih yang aku semai
Racun berbisa yang kau sirami

My 2nd Stevia Project… The 6th day..

Agak marah hari ini… ayam-ayam mak i telah menjadi musuh ketat i kini… siut jer 2 pokok stevia patah disebab ayam durjana… nantilah sekali lagi dia buat pasti jadi rendang lah ayam tu.. my favorites food tu… hahaha.. takpelah nanti i will pasang net kat area my bed… anyway today takde buat apa-apa cuma siram dan check pokok… banyak masa teman my friend pegi nursery beli dan siapkan kebun stevia dia lak… hihihi.. seems like they also like to try something new… jadi sebagai kawan bantulah apa yang patut… below image that being taken on my friend stevia bed project… enjoy

MacOSX Print Screen

There are few ways to do screen capture in Mac OS X.
Follow the steps below and you will be able to do a screen capture in Mac OS X.
  1. Switch to the screen that you wan to to do screen capture
  2. Hold down Apple key ⌘ + Shift + 3 and release all
  3. then use your mouse to click on the screen
  4. Done. You will see a picture file in at your desktop. That’s the screen capture picture.

3D Plan/Modeling Untuk Tapak Semaian

Hihihi.. because takde bende nak buat.. meeting pun takde malam ni.. jadi gunakan masa terluang tu nak buat sesuatu for my stevia project… jadi untuk menyenangkan kerja dan calculate budjet for tapak semaian.. terpikirlah nak buat 3d modeling untuk tapak semaian.. lama dah tak buat-buat keje modeling ni… jadi because semangat tu membuak-buak diteruskan jua.. tapi selalunya tak lama bende camni.. hihihihi.. but why not tryingkan… tapi belum siap sepenuhnya… sebab mata dah terkebil-kebil.. below adalah hasil kerja untuk hari ini untuk 3D modeling for tapak semaian.. enjoy…

My 2nd Stevia Project… The 5th day..

Today same like yesterday.. not much i'm doing… siram pun tak sebab petang tadi baru hujan.. just balek-balek pokok.. yang sadisnye ade 3 pokok layu.. mungkin tak cukup matahari kot… but maybe ok tommorow.. just pray that everything going to fine.. nothing much to said below picture taking petang tadi..

1st tree :(

My 2nd Stevia Project… The 4th day..

Ok for today nothing much i'm doing dengan pokok… hari ini busy sikit dengan kerja kat office.. well ade deployment for two application.. because i'm the coordinator for that deployment means i need to make sure everything being deploy like what i mention on deployment document… opss.. ok let talk about the tree.. hari ni cuma membelek2 semua pokok… alhamdulilah semua sihat kecuali 1 pokok jer yang mati.. apakan daya kan sebab the tree cannot suit with the new environment.. just see below picture…

Alah tak nampak kan…actually ade 1 tree dah kering/death.. i'm trying to save but takdir penentu segalanya.. just redha

Hati...

emmm..... didalam badan manusia ade segumpal darah yang menentukan segala-gala nya iaitu hati.. banyak boleh dikatakan pasal hati... ia berkait-kait... lumrah manusia mempunyai hati yang lemah... hanya dengan kekuatan iman dapat mengkuatkan hati ini.. kalau masalah hati dan cinta lagi lah susah... ade yang membawa kematian... sebab iman tak kuat... anyway i not talking about love or what..just to share with you all about jenis-jenis hati ini.... ade 3 jenis hati hati bersih, hati sakit dan hati mati.. biar saya terangkan jenis hati ini...

My 2nd Stevia Project… The 3rd day..

Nothing much I do today… just siram dan check the tree… seems more then 10 tree masih layu.. maybe it's take time for them to suit with new environment.. anyway just pray that everything going to be good.. :) enjoy image below that i take this afternoon…

Open New Window...

I found that in my blog.. every time you click "Read More" it will open new window.. and i feel this causing irritation.. jadi i fix this by remove target="_blank" in my template.. maybe now it's not so annoying lah.. i hope so…

Bye...

My 2nd Stevia Project… The 2nd day..

Ok today not much i'm doing just buat tempat compost.… create a organic fertilizer for my tree katanya… i using grass that I got when I clean my family yard… lepas tu I letakkan in one compound.. jadi process pereputan akan belaku menghasil compost.. what I know it's take around 3 or 6 month depend on the process… semulajadi katakan… but we can quicker the process using some chemical.. but it's will not become compost.. coz compost it's semulajadi…

This only experiment for my own use… jadi we see how and what will happen.. for my tree.. seems like everything growing well but we cannot said anything because it's to early.. some of the tree macam layu jer… but like I already said it's to early…

Doa Memohon Rezeki Menurut Al-Quran

Bende ni penting jadi supaya tak hilang diabadikan didalam blog nanti boleh refer dan amalkan...

Berikut ini amalan-amalan atau doa agar dimudahkan jodoh dan rezeki oleh Allah SWT. Kutipan berikut ini penulis ambil dari website Habib Munzir Al Musawwa.

Membuat Baja Semburan Organik

Syok melayan article cara menanam stevia dapat pulak bende lain… but it's interesting lah.. bagaimana kita nak buat baja air organik… emmm.. this maybe good for make the stevia more sweetener and make the tree become more buncit.. hihihihi… anyway malas nak translate just read part of that article yang menerangkan bagaimana nak buat compost tea…

Making compost tea is easy, all you need to do is get a big container and put some organic matters, compost and if possible add chicken manure. Fill it up with water and stir it up, remember that you have to stir it everyday to achieve good results, aeration is important part of the process so if you have some free time stir the prepared water and organic matter. You will have to continue doing this for about a week or more, compost tea is used by spraying it into the leaves of your vegetables and since it is full of organic matters you will have to strain it first into a cloth or cheesecloth before you put the liquid into sprayer, be advised that pure compost tea can be harmful to the leaves so mix it with one part of compost tea to ten parts of water so it will beneficial as foliar fertilizer.

My 2nd Stevia Project… The 1st day..

Today i'm done plant 100+ stevia tree for my second trial on plant stevia… hihihihi.. the second kan… bukan apa cuma yang pertama tu tak tahu kenapa tak menjadi… now trying start new one… hope this one menjadilah… anyway special thanks to friend memberi tunjuk ajar dan memberi benih yang bagus for me… walaupun she is busy girl…. i'm appreciate what you give to me…

Ok for hari pertama… cuma memindahkan dari tray pembenihan to my bed… tak susah keje dia cuma kene mengembur tanah dan menyusun batu. Tanah yang digunakan ialah tanah campuran yang boleh didapati di nursery. This what the conversation when i ask the uncle yang jual tanah tu.. "Apa tanah sesuai uncle"… "Mahu tanam apa".. "Stevia"… "Stevia??".. "Pokok gula"… "Orang suka guna tanah tua"… "Tanah tua??"… "Old soil ma.. bagus semua ada.. sudah campur semua"… "Oklah uncle beli 2 bag"… hihihi.. apalah uncle tu stevia pun tak tahu kata wat nursery… anyway i using the old soil.. no smell.. means it's good… yelah ade jugak survey dulu tanah-tanah ni.. ade yang berbau… maksud nye ade najis binatang lah tu.. eeeee… anyway yang ni tanah halal… hihihi..

Damasutra - Seribu Bayangan

Sesungguhnya kasih abadi hanya bersamaNya... dalam terang ia sembunyi... jalan pencarianya sungguh gelap dan mengharap diberikan sinar yang menyuluh kegelapan itu...



Seribu Bayangan
Kau masih menduga sehingga kini
Andai ku bersenda dengan teka teki
Seribu bayangan aku gambarkan
Masih lagi kau tak mengerti

Keindahan Alam Dan Kehidupan Kita

Alam ini adalah ciptaan yang tidak boleh dipikirkan akal manusia. Terlalu banyak keindahan yang dijadi oleh Nya. Kita sebagai hamba yang menumpang perlu menilai keindahan ini sebagai satu anugerah. Anugerah yang perlu dihargai oleh kita sebagai hamba Nya. Mari kita sama-sama menilai kata-kata dibawah bagi kita memahami keindahan alam ini dan kehidupan kita.

Satu darjah perbezaan, dan semuanya akan hancur. Renungkan perkara itu seketika... Komponen-komponen, formula-formula dan undang-undang alam ini yang tidak terbatas perlu cukup-cukup sepertimana mereka sekarang untuk membolehkan kamu wujud. Jikalau kamu ingin percaya yang semua itu belaku secara kebetulan, maka itu keputusan kamu. Namun, jikalau kamu boleh belajar untuk memecahkan ego kamu dan melihat dunia ini dengan penetapan minda yang betul... maka kita pasti akan menemui kebenaran yang paling bernilai.

Zabarjad - Karam

Pengertian yang amat perit bagi orang yang berpisah….. sesugguhnya tuhan tahu apa yang dirancangkan….

Karam
Dapatkah putik kan menjadi bunga
Kiranya cuaca sering gerhana
Dapatkah kasih bersemi selamanya
Ataupun aku harus berserah kepadaNya
Yang Maha Esa

Meet Uncle Hussain - Laguku Untukmu

Pagi tadi bawak kereta terdengar lagu ni.... lama dah tak layan.... mari sama-sama kita layan..



Laguku Untukmu
Tiada bintang
Dapat menerangkan hati yang telah dicelah
Bagaiku lumpuh tak mampu berdiri
Aku tetap begini
Takkan berubah kerna aku tetap aku
Dan lalu rindumu bukanlah aku

Damasutra - Sesat Dalam Rindu

One of my favorites song… love this song so much.. banyak pengertian dalam hidup ini… hope you also… kasihkan tuhan kita...




Sesat Dalam Rindu
Ku resah mencarimu dengan akal
Dengan bersama sifat-sifat pinjaman
Kau ku rasakan semakin menjauh
Tersesatlah aku dalam rindu mu