Selamat Hari Raya 2011

8/30/2011
Pagi-pagi mak dah kejut... bangun sembahyang subuh.. jangan tido lepas tu pergi sembahyang raya... mak lambat lagi lah... sembahyang raya kul 8.30 pagi.. ah kau tu lepas subuh tido.. nanti terlajak pulak.. huhuhuhu.. my mom know what she doing... anyway gisembahyang raya tadi seperti biasa masjid pasti penuh... well every year i use the same trick supaya dapat sembahyang dalam masjid... and the trick still can be use.. even people not notice that they also can smell the trick under on his nose... maybe next year not my lucky day.. but not this this year... yang pasti..

raya tahun ni rasa kosong sedikit.. yelah orang yang selalu ada suddenly not around us this year.. terasa sedih didalam hati ni.. tapi apakan daya tuhan tahu apa yang dia lakukan.. anggap lah ini semua satu liku dalam hidup dan ia adalah ditakdirkan untuk kebaikan semua... cuma mampu mengingat dan sedekahkan salam dan doa semoga selamat didunia dan diakhirat...

raya tahun ni kopak sikit... banyak duit dan digunakan untuk prepare everything... yelah cuma aku je dalam umah ni berkerja jadi.. dan menjadi tanggungjawap lah untuk menangung segalanya.. but i feel happy that everything going like my mom plan... tapi aku betul-betul dah bankrup pada 1 syawal ni.. for sure kalau my niece atau nephew mintak duit... sure cakap takde duit.. dah itu kenyataan nye... nak cakap apa pun cakap lah.. dah memang POKAI ni.. hahahahaha.. credit card is my life after this....

anyway banyak nak cerita tapi memandangkan i'm type this entry pada masa yang sangat-sangat tak sesuai jadi i need make it short and fast.. nak gi kubur lepas ni... then visit my uncle and auntie house.. petang ade sedozen kawan nak datang beraya dah awal-awal bagitahu.. letih semalam pun tak hilang lagi... mahu pengsan aku malam nanti ni... hahaha..

for the last selamat hari raya.. from the bottom of my heart.. saya nak mintak maaf kepada semua yang ada saya buat salah atau yang menganggu perasaan atau dosa saya kepada anda.. memang manusia tidak akan lari dari kesalahan dan bergitu juga saya manusia yang hina ini.... semoga dihari yang mulia ini... memberi sinaran baru kepada semua.. dan moga kita bertemu lagi dihari yang sama tahun hadapan... amin....


Mentera - Benggang

lagu yang.... banyak kenangan ni.. sampai sekarang... adoi...




Benggang
Pintu sepiku yang bertahun terkunci
Terpaksa aku bukakan perlahan-lahan
Kerana ku khuatir, bisikan yang berbalah
Denganku seharian, akan menenggelamkan
Keakuan... aaa... aaa

My 2nd Stevia Project… The 44th day..

8/10/2011

Assalamuaikum.. thanks to god that i still life and healthy to write a progress on my 2nd stevia project.. as usual nothing much that i done on my project same as usual.. siram dan check the tree…

Saya akan mulakan pembenihan tidak lama lagi memandangkan pokok dah terlalu panjang.. sehingga mencapai betis saya.. huhuhuhu… (tengok gambar dibawah).. semua keperluan pembenihan telah dibeli dan hanya tinggal tempat pembenihan jer.. we see how it will happen.. FYI i just experiment ok.. don't aspect more from me.. enjoy the latest picture from my sweet small kebun below..

Goo Goo Dolls - Iris

I like this song very very very much... City Of Angels



Iris
And I'd give up forever to touch you
Cuz I know that you feel me somehow
You're the closest to heaven that I'll ever be
And I don't want to go home right now

To'ki - Hampa

Lagu yang sesuai ni...



Hampa
Ku ditinggal senja
Malam menghampiri
Sendiri ku dalam menanti
Segera oh angin sampaikan rinduku
Terlupakah kau pada janjimu

The Art Company (Remix by DJ Freedom) - Susanna

best-best.. lama dah tak layan lagu ni… huhuhu



Susanna
We sit together on the sofa
With the music way down low
I waited so long for this moment
It's hard to think it's really so
The door is locked there's no one home
They've all gone out we're all alone

Kangen Band - Tentang Aku, Engkau dan Dia (Usai Sudah)

Usai Sudah...





Tentang Aku, Engkau dan Dia
Selayakkah engkau tahu
Betapa ku mencintaimu
Kau terangkanku dari mimpi burukku

Vios Ku Kemalangan….

Sangat terluka.. apabila melihat kereta ku dilanggar.. apa punya orang lah melanggar kereta kesayangan ku… then lari.. sedih sangat.. :(… orang pegi subang nak discuss pasal project then lain pulak lak jadi nya… dah lah project pun tak ade keputusan kene langgar lak kereta ku ini.. apalah nasib bulan-bulan baik ni.. maybe ade hikmah kot.. nak kene pada pagi ni…

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi meneman sampai aku selasai urusan dengan bapak p0lisi.. anyway tinggal sesiatan jer.. then baru tahu keputusan aku boleh claim insurans orang yang melanggar tu ke tak.. sabar je lah… kepada pemilik kereta WLS 5401 serah lah diri… sebelum terlambat… patah lah kaki ku kalau masuk workshop… tengok lah gambar di bawah.. sedihhhhhh :(

Letto - Ruang Rindu

another one...



Ruang Rindu
Di daun yang ikut mengalir lembut
Terbawa sungai ke ujung mata
Dan aku mulai takut terbawa cinta
Menghirup rindu yang sesakkan dada

Ello - Benci Tapi Rindu

miss.. but me "bertepuk sebelah tanggan"...



Benci Tapi Rindu
Bukan hanya sekedar penghibur
Diriku ini sayang
Bukan hanya sekedar pelepas
Rindumu oh sayang

Sheila On 7 - Kita

Lama dah tak layan lagu ni… still remember old school day.. huhuhuhu… sweet as gula stevia…




Kita
Disaat kita bersama, diwaktu kita tertawa menangis merenung, oleh cinta
Kau coba hapuskan rasa, rasa dimana kau melayang jauh dari jiwaku, juga
Mimpiku
Biarlah biarlah, hariku dan harimu
Terbelenggu satu oleh ucapan manismu

My 2nd Stevia Project… The 32th day..

8/3/2011

Ok update for hari yang 32... sama je rutin yang dilakukan... menyiram dah check pokok... ade lagi ayam buat noda... 2 pokok patah dan 1 pokok mati.. memang nak kene buat rendang ni.. cuma tak nampak jer ayam mana satu.. nanti nak pasang CCTV lah senang.. errrrrrrrrrrrrr geram ni...

Bulan puasa ni mcm slow jer dgn stevia.. huhuu.. sepatut nye time ni lah i should focus on stevia.. but balik jer dah petang.. then emak pasti suruh gi bazar ramandhan beli kuih.. mana lah sempat nak tengok2 pokok... tapi i tetap siram pokok tu..

One Of My Reason.. I Hate...

entahlah... let bygone be bygone... just knowing the correct cause u want to support..



Kelebihan-Kelebihan Solat Sunat Tarawih Dalam Bulan Ramadhan.

Dalil
Rasulullah S.A.W. sangat menggalakkan sembahyang Tarawih. Abu Hurairah berkata; “Rasulullah S.A.W. sangat menggalakkan sembahyang tarawih sekali pun beliau tidak mewajibkannya.” Beliau bersabda: “Sesiapa yang mengerjakan Qiyamu Ramadan semata-mata kerana iman dan mengharap ganjaran dari Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang lampau.” Qiyamu Ramadan ialah menghidupkan malamnya dengan mengerjakan sembahyang.

Aisyah r.a. berkata; “Rasulullah s.a.w mengerjakan sembahyang tarawih di masjid, kemudian ramai sahabat-sahabat yang mengikutnya. Pada malam berikutnya baginda S.A.W. mengerjakannya lagi di masjid, sahabat-sahabat yang datang pun semakin ramai. Pada malam ketiga sahabat-sahabat berkumpul di masjd menunggu kedatangan Rasulullah S.A.W. tetapi beliau tidak hadir. Besok paginya Rasulullah berkata kepada mereka; “Sesungguhnya aku melihat sambutan kamu. Sebenarnya aku tidak datang pada malam itu hanya kerana takut sembahyang itu diwajibkan ke atas kamu.” Dan peristiwa itu terjadi pada bulan Ramadan.

Hukum
Hukum mengerjakan sembahyang tarawih adalah sunat muakkad (sunat yang sangat dituntut) bagi dikerjakan oleh orang-orang Islam lelaki dan perempuan pada tiap-tiap malam bulan Ramadan sama ada secara berseorangan atau berjemaah. Sembahyang tarawikh lebih afdal dikerjakan secara berjemaah di masjid, sebagaimana yang telah dilakukan oleh Rasulullah S.A.W.

Happy Birthday To Me...

Yesterday my birthday.. happy birthday to me.. 29 year old dah.... huhuhuu.. statistic untuk birthday tahun ni ialah..

ini semua yang wish...

Facebook wall post: 178
Facebook private message: 17
SMS: 9
Call: 3
WhatsApp SMS: 4
E-mail: 1
Face to Face wish: 5

ok now sekarang about yang belanja makan for this year..

pagi 2nd August: 2 (mcDonald & Baba Nyonya Ikan Bakar)
malam 2nd August: 1 (Cafe Apokalis)
pending dinner or lunch: 4 (lunch lepas puasa)

for this year my birthday going well... kalau tak mcm last year.. budak2 pasti belanja karaoke.. menyanyi sampai lebam... this year i rasa more aman.. kalau tiap2 tahun mcm ni kan best.. kalau tak kene bagi speech lah.. menyanyi lah.. hahahahaha... i like more this year.. :)

for new age.. mesti ade resolution kan... yang pertama nak cari keje yang lebih bagus dan lebih mencabar lagi... maybe go to CMMI level 5 company... kita tengok mcm mana.. and the second nak beli rumah.. tak kisah lah rumah flat pun janji ade rumah... need to make investment in real estate...

Sheila On 7 - Dan

Add new.. maybe i should create playlist for all my video.. nice song.. :)



Dan
Dan
Bila esok datang kembali
Seperti sedia kala
Di mana kau bisa bercanda